Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σιγά σιγά όλοι "προσγειώνονται" στην πραγματικότητα την οποία σας περιέγραφαν από την αρχή του πολέμου site σαν το newspull

 


Πόλεμος στην Ουκρανία: Η βιαστική απεξάρτηση από το φυσικό αέριο μπορεί να φέρει εκατομμύρια θανάτους από λιμοκτονία


ΑΠΌ in.gr : 

Κορυφαίος οικονομολόγος τροφίμων προειδοποίησε ότι η πρόωρη απεξάρτηση από την παραγωγή φυσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει αμέτρητους ανθρώπους στη λιμοκτονία, αν οι αρμόδιοι δεν προνοήσουν για την άμβλυνση των επιπτώσεών της.

Οι τιμές ενέργειας εκτινάχθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – πράγμα που με τη σειρά του αύξησε το κόστος των λιπασμάτων, τα οποία παράγονται από φυσικό αέριο. Οι παγκόσμιες σοδειές πλέον απειλούνται.

Ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ δήλωσε στο Politico ότι αν η Ευρώπη αναζητήσει άμεση εναλλακτική στο ρωσικό αέριο, οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω, καθιστώντας αδύνατη την αγορά τροφίμων για εκατομμύρια ανθρώπους. «Αν αλλάξεις το ενεργειακό μείγμα υπερβολικά γρήγορα, θα αυξήσεις το κόστος της ενέργειας», τόνισε. «Και τότε θα αυξήσεις το κόστος των λιπασμάτων, το κόστος των τροφίμων, και τους ανθρώπους που θα πεθάνουν από την πείνα. Επομένως, τι θες να κάνεις;»

Τα διλήμματα της Ευρώπης

Τα σχόλια του Τερέρο έρχονται σε σύγκρουση με τις πιο πιεστικές στρατηγικές ανησυχίες της Ένωσης: τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στο μπλοκ, αλλά και την ενεργειακή της απεξάρτηση από τη Ρωσία. Ο Τερέρο πιστεύει ότι οι συνέπειες της απομάκρυνσης από τους φθηνούς υδρογονάνθρακες για χάρη ακριβότερων εναλλακτικών θα μπορούσε να αποβεί φονική. Θα μπορούσε να αναγκάσει τους ευρωπαίους πολιτικούς να αναθεωρήσουν το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο-ορόσημο, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και να δημιουργήσει πόλωση στις Βρυξέλλες.

Ήδη υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα σε πολιτικούς όπως ο επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας, Φρανς Τίμερμανς, που υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιμείνει στους φιλόδοξους στόχους της για το περιβάλλον, ενώ παράλληλα απομακρύνεται από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ενώ άλλοι, όπως το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, φέρνουν αντιστάσεις σε οποιαδήποτε νέα νομοθεσία θα μπορούσε να περιορίσει τις σοδειές τροφίμων.

Εκατομμύρια κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα

Ο Τορέρο ξεκαθάρισε ότι «υποστηρίζει πλήρως» τον στόχο της μείωσης εκπομπών, όμως οι πολιτικοί θα πρέπει να έχουν πλήρη συνείδηση των επιπτώσεων της ενεργειακής μετάβασης στις τιμές των τροφίμων.

Στο χειρότερο σενάριο, 18,4 εκατ. επιπλέον άνθρωποι θα μπορούσαν να καταλήξουν υποσιτισμένοι εντός του επόμενου έτους εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με τον Τορέρο. Ήδη πριν τη ρωσική εισβολή, 161 εκατ. επιπλέον άτομα αναμενόταν να οδηγηθούν στην ακραία πείνα εντός του 2021, εξαιτίας του σοκ στις τιμές που είχε προκαλέσει η πανδημία. Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του ΟΗΕ τελικά άγγιξε τιμές-ρεκόρ τον Μάρτιο.

Ευάλωτοι σε κλιματικά σοκ

Ο Τορέρο προειδοποίησε επίσης ότι ο πλανήτης εξαρτάται υπερβολικά από ελάχιστους μεγάλους εξαγωγείς τροφίμων, όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία – με την τελευταία, μάλιστα, να έχει ήδη ανακοινώσει την απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών το περασμένο Σαββατοκύριακο. Με τις εξαγωγές τροφίμων της Ρωσίας και της Ουκρανίας να έχουν βρεθεί εκτός κάδρου, ο πλανήτης είναι ακόμη πιο ευάλωτος σε ένα κλιματικό σοκ, όπως μια πλημμύρα ή ξηρασία, σε οποιαδήποτε από τις σημαντικές χώρες-παραγωγούς.

Αυτό καθιστά δυσκολότερη την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων, προειδοποίησε ο Τορέρο. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες. Δεν μπορείς απλώς να θέτεις στόχους για το κλίμα, χωρίς να σκέφτεσαι τη σύνδεση με την πείνα».

Εναλλακτικές στρατηγικές

Ο Τορέρο πρότεινε στους ευρωπαίους πολιτικούς να σκεφτούν σοβαρά την αλλαγή στάσης στο ζήτημα της εξάρτησης από το φυσικό αέριο και τα συνθετικά λιπάσματα. Οι χώρες της ΕΕ συζητούν αυτή τη στιγμή το κατά πόσον θα διακόψουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, με το φυσικό αέριο να είναι κατά πάσα πιθανότητα ο επόμενος σημαντικός στόχος των κυρώσεων. Οι Βρυξέλλες επιμένουν επίσης στην Πράσινη Συμφωνία που θέτει στον αγροτικό τομέα τον μη δεσμευτικό στόχο της μείωσης της χρήσης λιπασμάτων τουλάχιστον κατά ένα πέμπτο μέχρι το 2030.

Ο Τορέρο επεσήμανε ότι καλύτερος στόχος θα ήταν η πιο αποτελεσματική χρήση των λιπασμάτων. «Ο τρόπος που χρησιμοποιούνται τα λιπάσματα είναι πολύ αναποτελεσματικός», υποστήριξε, εξηγώντας ότι οι αγρότες συνήθως καταλήγουν να ρίχνουν στα χωράφια τους υπερβολικές ποσότητες έτοιμων «πακέτων» θρεπτικών συστατικών, τα οποία το έδαφος δεν έχει πραγματική ανάγκη.

Επέκρινε την ΕΕ που απελευθέρωσε εκατομμύρια εκτάρια άγονων γαιών από τους πράσινους κανόνες προκειμένου να φυτευτούν περισσότερα τρόφιμα, λέγοντας ότι η κίνηση ήταν λανθασμένη, επειδή αυτού του είδους η μη-παραγωγική γη είναι αναγκαία για τη διατήρηση της υγείας του συστήματος τροφίμων, ενώ δεν πρόκειται να φέρει τις σοδειές στις οποίες ελπίζουν οι παραγωγοί.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Την έντονη διαφωνία και αντίθεση του στη διεξαγωγή παρέλασης ομοφυλοφίλων στη Σόφια εκφράζει με ανακοίνωση το Πατριαρχείο Βουλγαρίας

  Την έντονη διαφωνία και αντίθεση της στη διεξαγωγή της επερχόμενης παρέλασης ομοφυλοφίλων στη Σόφια το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022, εκφράζει με ανακοίνωση της η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας. του Νίκου Οικονόμου / ope.gr  Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα σε «όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να σταματήσουν αυτή την πράξη σκοταδισμού του μυαλού και τη συμμετοχή νεoτέρων και πιο αγνών στην καρδιά σε αυτή την εκδήλωση – μια εκδήλωση της υψηλότερης μορφής φθοράς των ηθικών αρχών στην κοινωνία μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση. Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας αναφέρει τα εξής: Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας εκφράζει κατηγορηματικά την αποδοκιμασία, τη διαφωνία και την αντίθεση της στη διοργάνωση και διεξαγωγή παρέλασης ομοφυλοφίλων το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 στην αγαπημένη μας πρωτεύουσα Σόφια. Με γνώμονα το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, που έχει δημιουργηθεί κατ’ εικόνα και καθ’ ο

Θα είναι η Μαρίν Λεπέν η επόμενη ''Σιδηρά Κυρία'' της Γηραιάς Ηπείρου ;

  9/4/22 newspull : Ήμασταν εμείς στο newspull πρίν απο 10 ημέρες,όταν επιχειρήσαμε να κάνουμε μια ''λογική ανάλυση'' των εξελίξεων στην Ευρώπη και ειδικότερα για τις αυριανές εκλογές στη Γαλλία.Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι τα περισσότερα αν όχι όλα τα ελληνικά συστημικά sites έδιναν αποτελέσματα σύμφωνα με αυτό που θέλουν να συμβεί και όχι αντικειμενικά,βασιζόμενα σε δημοσκόπηση που έδινε στο δεύτερο γύρο τον Μακρόν νικητή με 54%!Είχαμε επισημάνει σε πρόλογο ανάρτησής μας τα εξής :  ''   Μπορεί η δημοσκοπήσεις να δίνουν τον Μακρόν νικητή των εκλογών του 2ου γύρου στη Γαλλία,όποιος όμως σκεφτεί με μια λογική συνέχεια θα διαπιστώσει ότι είναι ραγδαία η φθορά των κομμάτων εξουσίας αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη,καθώς η δυσαρέσκεια για την διαχείριση της Ουκρανικής κρίσης απο την Ε.Ε αρχίζει να φαίνεται ,παράλληλα με το κύμα ανατιμήσεων που ήδη έχει κάνει αισθητή την εμφάνισή του( υπάρχει δυσαρέσκεια και για την πολιτική Μακρόν στο εσωτερικό της Γαλλίας σύμφωνα με

Παραδοσιακό κορμός μωσαϊκό

  Υλικά 400 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο 3/4 κούπας brandy 7 κ.σ. ζάχαρη άχνη 200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος 1 αυγό 1/2 κουτί καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα 1 πρέζα αλάτι 4 κ.σ. κακάο 1 φακελάκι βανιλέτα 150-200 γρ. φιστίκια Αιγίνης κομμένα σε φετάκια 2 πακέτα μπισκότα πτι μπέρ Εκτέλεση Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί. Μόλις λιώσει εντελώς προσθέτουμε τη μαργαρίνη, το κακάο, το καραμελωμένο ζαχαρούχο, την ζάχαρη άχνη, το αλάτι και τη βανιλέτα ανακατεύοντας καλά προκειμένου να ενωθούν και αφήνουμε να κρυώσει αρκετά. Εν συνεχεία, προσθέτουμε το αυγό ανακατεύοντας με αυγογδάρτη μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Κατόπιν αυτού, προσθέτουμε το brandy, τα μπισκότα τα οποία σπάμε με τα χεράκια και τα φιστίκια και ανακατεύουμε με μαριζ μέχρι να ενωθούν σωστά. Τέλος παίρνουμε ποσότητα του μείγματος, τοποθετούμε σε λαδόκολλα και τυλίγουμε σφιχτά φροντίζοντας να είναι όσο το δυνατόν λείο και ισοπαχο. Τοποθετούμε το μείγμα στην κατάψυξη για 8-10 ώρες (πιο ιδανικά όλη νύχτα). Κόβουμε σε φέτες και σερβί