Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αισθητή η απουσία των Ρώσων από την αγορά της Κέρκυρας - Με τουρίστες-φτωχομπινέδες δυστυχώς το κενό δεν κλείνει..

 



Αισθητή η απουσία των Ρώσων από την αγορά της Κέρκυρας


ΚΕΡΚΥΡΑ. Έντονο είναι το αποτύπωμα που έχει αφήσει στον εμπορικό κόσμο του νησιού το κενό από την έλλειψη των Ρώσων επισκεπτών στην Κέρκυρα, παρότι κατείχαν μόλις το 3,5% των αφίξεων στο νησί.

Στον αντίποδα, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου και της εστίασης η απουσία αυτή έχει υπερκαλυφθεί από τις άλλες αγορές που εμφανίζουν σημαντική δυναμική.

Κάτω ο τζίρος

Ήδη πάντως η πτώση του τζίρου είναι εμφανής σε εμπορικά καταστήματα αλλά και υπηρεσίες που ευνοούνταν από τη ρωσική αγορά, όπως για παράδειγμα τα γουναράδικα, τα χρυσοχοεία αλλά και τις εταιρείες ενοικιάσεων σκαφών που βλέπουν τα έσοδά τους να είναι σημαντικά μειωμένα.

Αν και η τουριστική σεζόν στην Κέρκυρα εξελίσσεται σε μια χρονιά-όνειρο για το νησί, ωστόσο ο εμπορικός κόσμος βλέπει να είναι μικρότερη και περιορισμένη η κατανάλωση σε σχέση με άλλες χρονιές. «Το κενό των Ρώσων επισκεπτών δεν έχει καλυφθεί από τις άλλες αγορές. Υπάρχει ένα έλλειμμα της τάξης του 15% κατά μέσο όρο. Σε κάποια εμπορικά καταστήματα μπορεί και να είναι μεγαλύτερο και να υπερβαίνει το 40%-50%. Σχεδόν όλα τα γουναράδικα εκτός πόλης είναι κλειστά. Τα χρυσοχοεία έχουν μείωση του τζίρου πάνω από 15%-20%. Επηρεάζονται επίσης υπηρεσίες, όπως ενοικιάσεις σκαφών, μασάζ, σπα, ακριβά εστιατόρια κ.α.»ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ιόνιου Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Κώστας Μουζακίτης.

Η κατάσταση

Το μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών στην Κέρκυρα προέρχεται κυρίως από την Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιάννης Αλέγρης, πρόκειται για αγορές που κι αυτές είναι αντιμέτωπες με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση στις χώρες τους.

«Λόγω της κατάστασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κατανάλωση, η οποία γίνεται στον τόπο μας είναι μικρότερη και περιορισμένη από άλλες χρονιές. Το ίδιο δυστυχώς θα ισχύσει και για τους Έλληνες που θα προγραμματίσουν το επόμενο διάστημα λίγες ημέρες διακοπών με τις οικογένειές τους. Όσοι δηλαδή καταφέρουν να πάνε διακοπές, θα καταναλώσουν τα άκρως απαραίτητα και τα περισσότερα χρήματα θα πάνε στα αυξημένα καύσιμα, στα εισιτήρια και στα σούπερ μάρκετ», διευκρίνισε ο κ.Αλέγρης

Παράλληλα εξέφρασε την αμφιβολία για το κατά πόσο τα έσοδα του τουρισμού θα είναι τόσα, ώστε να μπορέσει να βρει τις ισορροπίες της η «πληγωμένη» αγορά, παρότι οι αφίξεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα. «Για το λιανεμπόριο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη, η αγορά είναι μουδιασμένη , η κατανάλωση περιορισμένη , η αγορά σέρνεται», σχολίασε ο ίδιος.

Στα ξενοδοχεία

Την ίδια ώρα το κενό των Ρώσων, που μπορεί να αποτυπώνεται σε κάποια πεντάστερα ξενοδοχεία αλλά σε μικρότερο βαθμό, έχει υπερκαλυφθεί από τις άλλες αγορές, όπως επισημαίνει στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης. «Οι άλλες αγορές πάνε πολύ δυναμικά τουλάχιστον τη φετινή χρονιά, οπότε έχουν υπερκαλύψει το κομμάτι των Ρώσων. Υπάρχει μια ζήτηση και μια δυναμική για την Κέρκυρα τους επόμενους μήνες.

Το γεγονός πάντως ότι στην Κέρκυρα έχουν ανοίξει πολλά ξενοδοχεία που έχουν ανεβάσει το service και έχουν γίνει και πολλά καινούρια πεντάστερα, αυτό έχει καταφέρει να φέρει και περισσότερο κόσμο που είναι well spenders και από άλλες αγορές, όπως Ελβετούς και Αμερικάνους»
, επισήμανε ο κ.Βούλγαρης.

Εστίαση

Ικανοποίηση υπάρχει και στον κλάδο της εστίασης, όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας Νίκος Λάτσας. «Η ρωσική αγορά λείπει αλλά καλύφθηκε το κενό απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης», διευκρίνισε ο ίδιος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Την έντονη διαφωνία και αντίθεση του στη διεξαγωγή παρέλασης ομοφυλοφίλων στη Σόφια εκφράζει με ανακοίνωση το Πατριαρχείο Βουλγαρίας

  Την έντονη διαφωνία και αντίθεση της στη διεξαγωγή της επερχόμενης παρέλασης ομοφυλοφίλων στη Σόφια το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022, εκφράζει με ανακοίνωση της η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας. του Νίκου Οικονόμου / ope.gr  Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα σε «όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να σταματήσουν αυτή την πράξη σκοταδισμού του μυαλού και τη συμμετοχή νεoτέρων και πιο αγνών στην καρδιά σε αυτή την εκδήλωση – μια εκδήλωση της υψηλότερης μορφής φθοράς των ηθικών αρχών στην κοινωνία μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση. Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας αναφέρει τα εξής: Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας εκφράζει κατηγορηματικά την αποδοκιμασία, τη διαφωνία και την αντίθεση της στη διοργάνωση και διεξαγωγή παρέλασης ομοφυλοφίλων το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 στην αγαπημένη μας πρωτεύουσα Σόφια. Με γνώμονα το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, που έχει δημιουργηθεί κατ’ εικόνα και καθ’ ο

Θα είναι η Μαρίν Λεπέν η επόμενη ''Σιδηρά Κυρία'' της Γηραιάς Ηπείρου ;

  9/4/22 newspull : Ήμασταν εμείς στο newspull πρίν απο 10 ημέρες,όταν επιχειρήσαμε να κάνουμε μια ''λογική ανάλυση'' των εξελίξεων στην Ευρώπη και ειδικότερα για τις αυριανές εκλογές στη Γαλλία.Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι τα περισσότερα αν όχι όλα τα ελληνικά συστημικά sites έδιναν αποτελέσματα σύμφωνα με αυτό που θέλουν να συμβεί και όχι αντικειμενικά,βασιζόμενα σε δημοσκόπηση που έδινε στο δεύτερο γύρο τον Μακρόν νικητή με 54%!Είχαμε επισημάνει σε πρόλογο ανάρτησής μας τα εξής :  ''   Μπορεί η δημοσκοπήσεις να δίνουν τον Μακρόν νικητή των εκλογών του 2ου γύρου στη Γαλλία,όποιος όμως σκεφτεί με μια λογική συνέχεια θα διαπιστώσει ότι είναι ραγδαία η φθορά των κομμάτων εξουσίας αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη,καθώς η δυσαρέσκεια για την διαχείριση της Ουκρανικής κρίσης απο την Ε.Ε αρχίζει να φαίνεται ,παράλληλα με το κύμα ανατιμήσεων που ήδη έχει κάνει αισθητή την εμφάνισή του( υπάρχει δυσαρέσκεια και για την πολιτική Μακρόν στο εσωτερικό της Γαλλίας σύμφωνα με

Παραδοσιακό κορμός μωσαϊκό

  Υλικά 400 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο 3/4 κούπας brandy 7 κ.σ. ζάχαρη άχνη 200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος 1 αυγό 1/2 κουτί καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα 1 πρέζα αλάτι 4 κ.σ. κακάο 1 φακελάκι βανιλέτα 150-200 γρ. φιστίκια Αιγίνης κομμένα σε φετάκια 2 πακέτα μπισκότα πτι μπέρ Εκτέλεση Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί. Μόλις λιώσει εντελώς προσθέτουμε τη μαργαρίνη, το κακάο, το καραμελωμένο ζαχαρούχο, την ζάχαρη άχνη, το αλάτι και τη βανιλέτα ανακατεύοντας καλά προκειμένου να ενωθούν και αφήνουμε να κρυώσει αρκετά. Εν συνεχεία, προσθέτουμε το αυγό ανακατεύοντας με αυγογδάρτη μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Κατόπιν αυτού, προσθέτουμε το brandy, τα μπισκότα τα οποία σπάμε με τα χεράκια και τα φιστίκια και ανακατεύουμε με μαριζ μέχρι να ενωθούν σωστά. Τέλος παίρνουμε ποσότητα του μείγματος, τοποθετούμε σε λαδόκολλα και τυλίγουμε σφιχτά φροντίζοντας να είναι όσο το δυνατόν λείο και ισοπαχο. Τοποθετούμε το μείγμα στην κατάψυξη για 8-10 ώρες (πιο ιδανικά όλη νύχτα). Κόβουμε σε φέτες και σερβί