Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πέτρα Βοιωτίας : Εκεί που δόθηκε η τελευταία μάχη της Επανάστασης του 1821

 


Ένα πανέμορφο χωριό στο οποίο γράφτηκε ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας

Κάπου στους πρόποδες του Ελικώνα σε υψόμετρο 200 μέτρων είναι χτισμένο ένα χωριό με μεγάλη ιστορική σημασία. Μπορεί να έχει πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων αλλά η ιστορία του κρατά ζωντανές τις μνήμες της Επανάστασης του 1821 καθώς εκεί γράφτηκε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Σιάχος αλλά αργότερα μετονομάστηκε σε Πέτρα, σε ανάμνηση της ιστορικής μάχης της Πέτρας που διεξήχθη στην περιοχή αυτή.

Η Μάχη της Πέτρας

Η Μάχη της Πέτρας ήταν η τελευταία μάχη του Αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία. Έλαβε χώρα στις 12 Σεπτεμβρίου 1829 στο ομώνυμο χωριό της Βοιωτίας, μεταξύ Θήβας και Λιβαδειάς. Το σημείο σήμερα δεν μοιάζει, βέβαια, με τότε. Εκείνη την εποχή ήταν μία στενή δίοδος, που σχημάτιζαν οι όχθες της Λίμνης Κωπαΐδας και το βουνό Ελικών.

Επικεφαλής των ελληνικών δυνάμεων θεωρειται ο Δημήτριος Υψηλάντης, που κατά περίεργη συγκυρία έθεσε τέρμα στον Αγώνα, τον οποίον είχε αρχίσει ο αδελφός του, Αλέξανδρος, με τη διάβαση του Προύθου στις 24 Φεβρουαρίου 1821.

Οι Τούρκοι ηττήθηκαν και αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε συμφωνίες για να τους αφήσουν οι Έλληνες να περάσουν προς βορρά. Έτσι δε θα επανέρχονταν ποτέ πια στην Ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο. Σε αυτή τη μάχη πολύ σημαντική ήταν και η συμβολή του Γεωργίου Σκουρτανιώτη και των ανδρών του, ήταν καθοριστική. Ο προμαχώνας του δέχτηκε την κύρια επίθεση του εχθρού όπως και αδιάκοπους κανονιοβολισμούς από 4 κανόνια των Οθωμανών και άντεξε, με την βοήθεια αργότερα και άλλων οπλαρχηγών που έσπευσαν στο σημείο για να συνδράμουν τον Γεώργιο Σκουρτανιώτη.

Στη μάχη της Πέτρας,σύμφωνα με ιστορικές πηγές, από την πλευρά των Τούρκων σκοτώθηκαν εκατό άνδρες, πολλοί τραυματίστηκαν και αρκετοί αιχμαλωτίσθηκαν. Από τους Έλληνες σκοτώθηκαν μόνο τρεις και τραυματίστηκαν δώδεκα.

Το χωριό Πέτρα σήμερα

Η Πέτρα είναι ένα γραφικό χωριό, όχι μεγάλο που σίγουρα σε κερδίζει με τη φυσική ομορφιά του και το ειδυλλιακό τοπίο. Προσεγμένο και περιποιημένο, αυτό το ιστορικό χωριό έχει σαν σημείο κατατεθέν τους καταρράκτες της. Οι ντόπιοι, μάλιστα, λένε ότι είναι οι ψηλότεροι καταρράκτες στην Ελλάδα. Σίγουρα πάντως το ύψος τους είναι εντυπωσιακό, όπως και το σκηνικό που δημιουργείται γύρω από αυτούς.

Αν επισκεφθείς και δεις την περιοχή από κοντά θα παρατηρήσεις ότι στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν καταρράκτη που πέφτει με ορμή, από την πλαγιά του Ελικώνα. Προς το τέλος της διαδρομής του θα δεις να σχηματίζονται δυο μικρότεροι καταρράκτες δημιουργώντας ένα παραμυθένιο σκηνικό. Μετά την ανάπλαση του σημείου από το Δήμο Αλιάρτου ο «κρυμμένος» αυτός θησαυρός άρχισε σιγά σιγά να ξεχωρίζει. Όλο και περισσότεροι επισκέπτες γνωρίζουν αυτόν τον μοναδικό φυσικό θησαυρό.


πηγη 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

25η Μαρτίου : Εαν τοποθετήσουμε και άλλη σημαία δίπλα στην ελληνική,θα πρέπει να είναι αυτή της Αϊτής και καμία άλλη!

  (Εννοείται και την σημαία της Κύπρου αλλά ουσιαστικά είναι μία αυτή η ελληνική!!) Η Αϊτή υπήρξε η πρώτη χώρα που αναγώρισε την Ελληνική Επανάσταση, δεν συμπεριλήφθηκε όμως στις τιμώμενες χώρες στις 25.03.2021... Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος. Το 1821, η εξέγερση των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού αρχικά δεν ενθουσίασε τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, καθώς ενδεχόμενη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα ανέτρεπε ριζικά το status quo. Κατά συνέπεια, πολλές ευρωπαϊκές χώρες κρατούσαν «στάση αναμονής» απέναντι στους Έλληνες επαναστάτες. Έτσι, η αναγνώριση της Ελληνικής Επανάστασης και του δικαιώματος των Ελλήνων στην αυτοδιάθεση ήρθε, μάλλον αναπάντεχα, απο το Χαΐτιον, τη σημερινή Αϊτή, ήδη από τον Ιανουάριο του 1822. Σύμφωνα με τη mixanitouxronou.gr, o Αδαμάντιος Κοραής μαζί με άλλους Έλληνες είχε γράψει μια επιστολή στον τότε πρόεδρο της Αϊτής, Ζαν Πιερ Μπουαγέ, στην οποία ζητούσαν βοήθεια για τ...