Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λεπέν : H Γαλλία είναι κληρονόμος του Χριστιανισμού, του ανθρωπισμού και του Διαφωτισμού.


Μαρίν Λεπέν: Να αποκατασταθεί η μοναδική θέση της Γαλλίας στον κόσμο

 «Να αποκαταστήσει τη μοναδική θέση της η Γαλλία» στον κόσμο γιατί είναι «μια μεγάλη δύναμη». Αυτό δήλωσε, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, η Μαρίν Λεπέν.

Μπροστά σε μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων, ιδιαίτερα ξένων, η Μαρίν Λεπέν παρουσίασε τις θέσεις της για την εξωτερική πολιτική της Γαλλίας, κάνοντας λόγο για «αποκατάσταση της επιρροής της γαλλικής διπλωματίας» και λέγοντας ότι η Γαλλία είναι κληρονόμος του Χριστιανισμού, του ανθρωπισμού και του Διαφωτισμού.

Ανέφερε μάλιστα ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β πριν από σαράντα δύο χρόνια, είχε περιγράψει τη Γαλλία ως παιδαγωγό.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η αρχή που θα καθοδηγήσει τα βήματά της είναι η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος και η επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες της γαλλικής διπλωματίας: ανεξαρτησία, ισότητα και συνέπεια.

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στη διπλωματία που θα εφαρμόσει εάν εκλεγεί στις 24 Απριλίου, η Λεπέν υποστήριξε την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, «χωρίς φυσικά να αποκηρύξει την πολυμέρεια».

Ζήτησε επίσης την «αποκατάσταση της μυστικής διπλωματίας, γιατί είναι η μόνη που είναι αποτελεσματική», επικρίνοντας έτσι αυτό που ονόμασε «φλύαρη και ανοιχτή διπλωματία του Εμανουέλ Μακρόν».

Αναφερόμενη στα ευρωπαϊκά θέματα και ειδικότερα στις σχέσεις Γαλλίας - Γερμανίας, η Μαρίν Λεπέν ισχυρίστηκε ότι δεν έχει «καμία εχθρότητα» προς τη Γερμανία και θέλει να εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις με τη χώρα, αλλά επισημαίνει «αποκλίνοντα συμφέροντα». Καταλόγισε ωστόσο στην πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ «επιδέξια ηγεμονία» στην Ευρώπη που οδήγησε σε λύσεις καταστροφικές για την Ευρώπη και για τη χώρα της.

Ισχυρίστηκε ότι «γνωρίζει καλά την οικονομική αλληλεξάρτηση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας και τις αμοιβαίες πολιτιστικές και πολιτισμικές επιρροές» των δύο χωρών και συνέχισε: «Είναι φυσιολογικό για το Βερολίνο να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του και εμείς τα δικά μας, κάτι που ο πρόεδρος Μακρόν έκανε ανεπαρκώς».

«Δεν θα αφήσω τη Γερμανία να καταστρέψει τη γαλλική πυρηνική βιομηχανία», είπε ακόμη η Λεπέν.

Σε ό,τι αφορά την άμυνα, η Λεπέν είπε ότι θέλει να βγάλει τη Γαλλία από την ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα αποκηρύξει την εφαρμογή του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Η Μαρίν Λεπέν αρνήθηκε επίσης ότι θέλει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είπε ότι θέλει «να τη μεταρρυθμίσει εκ των έσω».

«Θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση εκ των έσω, αλλά όσο περισσότερο απελευθερωνόμαστε από το στενό μανδύα των Βρυξελλών, τόσο περισσότερο θα κοιτάμε προς τον ευρύτερο κόσμο», είπε η Λεπέν.

Τέλος, αρνήθηκε ότι έχει φιλορωσικές θέσεις, ενώ λίγο πριν από τη λήξη της συνέντευξης υπήρξε ένταση στην αίθουσα με μια γυναίκα που έφερε φωτογραφία του Πούτιν μέσα σε μια καρδιά. Η Λεπέν χαρακτήρισε τη γυναίκα προβοκάτορα και οι υπηρεσίες ασφαλείας την έσυραν εκτός της αίθουσας.

zougla.gr




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

25η Μαρτίου : Εαν τοποθετήσουμε και άλλη σημαία δίπλα στην ελληνική,θα πρέπει να είναι αυτή της Αϊτής και καμία άλλη!

  (Εννοείται και την σημαία της Κύπρου αλλά ουσιαστικά είναι μία αυτή η ελληνική!!) Η Αϊτή υπήρξε η πρώτη χώρα που αναγώρισε την Ελληνική Επανάσταση, δεν συμπεριλήφθηκε όμως στις τιμώμενες χώρες στις 25.03.2021... Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος. Το 1821, η εξέγερση των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού αρχικά δεν ενθουσίασε τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, καθώς ενδεχόμενη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα ανέτρεπε ριζικά το status quo. Κατά συνέπεια, πολλές ευρωπαϊκές χώρες κρατούσαν «στάση αναμονής» απέναντι στους Έλληνες επαναστάτες. Έτσι, η αναγνώριση της Ελληνικής Επανάστασης και του δικαιώματος των Ελλήνων στην αυτοδιάθεση ήρθε, μάλλον αναπάντεχα, απο το Χαΐτιον, τη σημερινή Αϊτή, ήδη από τον Ιανουάριο του 1822. Σύμφωνα με τη mixanitouxronou.gr, o Αδαμάντιος Κοραής μαζί με άλλους Έλληνες είχε γράψει μια επιστολή στον τότε πρόεδρο της Αϊτής, Ζαν Πιερ Μπουαγέ, στην οποία ζητούσαν βοήθεια για τ...