Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ε. Κ : Θα γίνει Ελληνοτουρκικός πόλεμος;

 


γράφει ο Ε. Κ

Όπως διαβάζουμε στα απομνημονεύματά του πρεσβευτή της Ιταλίας στην Αθήνα το 1940 Εμανουέλε Γκράτσι γράφει ότι  " Η Ιταλία κατηγορούσε την Ελλάδα ότι παραβίασε τις αρχές της ουδετερότητας, παραχώρησε διευκολύνσεις στον βρετανικό στόλο και καταπίεζε τους Αλβανούς της Τσαμουριάς. Για όλα αυτά, η Ιταλία ζητούσε να εγκατασταθούν ιταλικές δυνάμεις σε στρατηγικά σημεία, ώστε να διασφαλιστεί η ελληνική ουδετερότητα, ειδάλλως «κάθε αντίδραση θα καμφθεί δια των όπλων». Το τελεσίγραφο εξέπνεε στις 6 το πρωί της 28ης του Οκτώβρη του 1940. Ο Μεταξάς κοίταξε το ρολόι του. Περασμένες τρεις! «Alors, c’ est la guerre» (λοιπόν, έχουμε πόλεμο), διαπίστωσε. «Δεν είναι απαραίτητο», απάντησε ο Γκράτσι και συμπλήρωσε: «Η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αποδεχτείτε τους όρους της και θα επιτρέψετε να περάσει ο ιταλικός στρατός»."

Δηλαδή η Ιταλία ήθελε μόνο στρατηγικά σημεία της χώρας αυτό όμως ήταν αρκετό να αποτελέσει την αφορμή για να ξεκινήσει ο πόλεμος μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδος(και σωστά δεν υποκύψαμε). 

Ερχόμενοι στο σήμερα τώρα και συγκρίνοντας τις απαιτήσεις που έχει η Τουρκία από την Ελλάδα(δια στόματος του προέδρου της) , παρατηρούμε ότι θεωρεί δικές της κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τις απ. οικονομικές ζώνες ΑΟΖ που ανήκουν στην Ελλάδα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Το πιο φοβερό είναι όμως ότι αμφισβητεί κάθε προηγούμενη συνθήκη και θεωρεί δικά της από 18 μέχρι 150 ελληνικά νησιά(χρησιμοποιεί και προφασεις όπως την στρατιωτικοποίηση τους από την Ελλάδα). 

 Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την διαφορά. Η Ιταλία ζητούσε διέλευση των στρατευμάτων και κατάληψη ελληνικών στρατηγικών σημείων. Εάν για αυτόν τον λόγο εγινε πόλεμος τι θα πρέπει να γίνει τώρα που η Τουρκία θεωρεί τα μισά νησιά του Αιγαίου δικά της; 

Παρατηρούμε επίσης τις τελευταίες ημέρες ότι η ρητορική της Δύσης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουρανία έχει αλλάξει σημαντικά.Σήμερα όπως αναφέρει το "Πενταπόσταγμα", μεγάλο Ουκρανικό μέσο ενημέρωσης έγραψε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία σκοπεύει να συζητήσει την αντικατάσταση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky με τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valeriy Zaluzhny. Την αντίστοιχη δήλωση έκανε ο αναλυτής Alexander Sitnikov". 

Εχθές διαβάσαμε ότι ο  Ζελένσκι δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, κατηγορώντας τον ότι δεν έχει δείξει την απαιτούμενη βεβαιότητα ότι στηρίζει την Ουκρανία.

«Αυτός και η κυβέρνησή του πρέπει να αποφασίσουν: δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ της Ουκρανίας και των σχέσεων με τη Ρωσία», είπε σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Το αποκορύφωμα ήταν η χθεσινή δήλωση του Γ. Γ του Νάτο Γ. Στόλτενμπεργκ  που ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά να παραχωρήσει εδάφη η Ουκρανία στην Ρωσία ώστε να τελειώνει ο πόλεμος ό,τι ζήτησε δηλαδή και ο Εμάνουελ Μακρόν 1 μήνα πριν. Συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Φινλανδίας που κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναγκάστηκε να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις (σσ Καρελία), που όμως της επέτρεψαν εν τέλει να είναι ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο κράτος.

Με λίγα λόγια, μήπως όλοι αυτοί βλέπουν εξελίξεις μη αναστρέψιμες στο Αιγαίο και θέλουν να κλείσουν άρον άρον το ζήτημα της Ουκρανίας με όποιο κόστος; 

Προσωπικη μου άποψη είναι ότι η ρητορική που χρησιμοποιεί η Άγκυρα δεν έχει γυρισμό! Θεωρώ ότι είναι απίθανο ξαφνικά η Τουρκία να σταματήσει τις πολύ προχωρημένες πλέον διεκδικήσεις(οι οποίες τελικά μετατρέπονται σε ανακοινώσεις) εις βάρος της χώρας μας. Αυτό πολύ σύντομα, ίσως μέσα στο καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την εσωτερική πίεση προς τον Τούρκο πρόεδρο αλλά και την ομοφωνία της αντιπολίτευσης ώστε να προχωρήσει μέχρι τέλους ο Ερντογάν, θα οδηγήσει τελικά σε πολεμική σύγκρουση μεταξύ των 2 χωρών! 

Newspull



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

25η Μαρτίου : Εαν τοποθετήσουμε και άλλη σημαία δίπλα στην ελληνική,θα πρέπει να είναι αυτή της Αϊτής και καμία άλλη!

  (Εννοείται και την σημαία της Κύπρου αλλά ουσιαστικά είναι μία αυτή η ελληνική!!) Η Αϊτή υπήρξε η πρώτη χώρα που αναγώρισε την Ελληνική Επανάσταση, δεν συμπεριλήφθηκε όμως στις τιμώμενες χώρες στις 25.03.2021... Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος. Το 1821, η εξέγερση των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού αρχικά δεν ενθουσίασε τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, καθώς ενδεχόμενη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα ανέτρεπε ριζικά το status quo. Κατά συνέπεια, πολλές ευρωπαϊκές χώρες κρατούσαν «στάση αναμονής» απέναντι στους Έλληνες επαναστάτες. Έτσι, η αναγνώριση της Ελληνικής Επανάστασης και του δικαιώματος των Ελλήνων στην αυτοδιάθεση ήρθε, μάλλον αναπάντεχα, απο το Χαΐτιον, τη σημερινή Αϊτή, ήδη από τον Ιανουάριο του 1822. Σύμφωνα με τη mixanitouxronou.gr, o Αδαμάντιος Κοραής μαζί με άλλους Έλληνες είχε γράψει μια επιστολή στον τότε πρόεδρο της Αϊτής, Ζαν Πιερ Μπουαγέ, στην οποία ζητούσαν βοήθεια για τ...